Talvi on tuloillaan ja tulevan vuoden projekteja suunnitellaan kuumeisesti. Monella projektilla on tarkka budjetti ja roadmap. Ketterästi kehitettäessä projektin onnistumisen edellytys on tietty vapaus muuttaa suunnitelmia lennossa eli ketterästi. Liian tiukka budjetin ja roadmap:in kautta tapahtuva projektin hallinta saattaa tuhota ketteryyden ja projekti ohjautuu vesiputousmallin mukaisesti.

Määritelmän mukaan ketteryys tarkoittaa suunnan muuttamista vastauksena ärsykkeeseen. Ketterissä menetelmissä tätä ominaisuutta pyritään vaalimaan. Kun ei ole aivan selvää mitä tai miten tehdään niin tehdään se ketterästi ja muutetaan suuntaa, jos ei osuta ensimmäisellä kerralla oikeaan. Ketterät menetelmät ovatkin omimmillaan, kun suunta tai etenemistapa eivät ole selvillä projektin alkaessa.

Suunnan muuttaminen pitää olla hallittua. Ketterissä ohjelmistokehitysmenetelmissä ärsyke suunnan muuttamiseen saadaan jatkuvalla palautteella. Palautteen perusteella osataan valita uusi suunta paremmin ja päästään lähemmäs haluttua lopputulosta. Jotta palautetta voi antaa niin ensimmäinen edellytys on tieto missä nyt ollaan ja mitä on tehty. Ohjelmistoprojekteissa hyvällä demolla päästään juuri tähän. Kun demo tehdään toimivalla ohjelmistolla oikeassa ympäristössä sidosryhmät ja tuotehallinta näkevät, miten ohjelmisto toimii ja vastaako se asiakastarpeeseen oikein. Tällöin he pystyvät kertomaan rakentavasti toimiiko ohjelmisto halutulla tavalla vai tekeekö se jotain ihan muuta. PowerPoint:lla tai koodia esittelemällä tämä ei toteudu.

Jos suuntaa joudutaan muuttamaan se kannattaa tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Mitä pidemmälle projekti ehtii, siten enemmän aikaa kuluu ja kustannuksia syntyy. Suunnan voi ja pitää muuttaa myöhäänkin, jos ymmärrys asiasta on syntyy loppuvaiheessa. Tästä mainio esimerkki on Supercellin Rush Wars:n lopetus marraskuun alussa. Supercell lopetti pelin, vaikka sille oli tehty pehmeä lanseeraus (soft launch) neljälle markkina-alueelle.


Onko teillä alkamassa projekti tai hanke, johon ei löydy resursseja omasta organisaatiosta? Ole yhteydessä, me etsimme tarvittavan osaamisen juuri teidän tarpeisiin.

Graniitti Services – LinkedIn

Graniitti Services tarjoaa kokeneita konsultteja hanke- ja projektijohtamiseen, toimittajien ja hankkeiden arviointiin, laadunvarmistukseen sekä projektitoimiston johtamiseen. Konsulteillamme on laaja kokemus useilta eri toimialoilta.

Kategoriat: Uutiset

fiFI