Graniitin palveluiden laajentaminen

Noin yhdeksän kuukautta sitten Natalia Åkerlund otti yhteyttä entiseen kollegaansa Kalle Venäläiseen. Kalle ja Natalia olivat tutustuneet vuosikymmen aiemmin tehdessään kansainvälistä konsultointia IBM:llä. Elämä vei mennessään ja tiet erkanivat. Natalia jatkoi omaa kansainvälistä polkuaan ja samaan aikaan Kalle kumppaneineen perusti Graniitti Services Oy:n Helsingissä vuonna 2017. 

Natalia halusi vuosien jälkeen palata konsultoinnin pariin ja Kallella olikin tarjota projekti, johon juuri Natalia pystyi vastaamaan.

– Graniitilla oli strateginen tavoite laajentaa palveluitaan ja analysoida kansainvälisiä laajentumismahdollisuuksiaan, joten Natalian kansainvälisyys ja asiantuntemus tuli kuin tarjottimella oikeaan hetkeen. Haluamme olla uudistuva yritys, jolla on rohkeutta kokeilla uusia asioita. Tämä mahdollistaa myös lisää mielenkiintoisia tehtäviä henkilöstöllemme, kertoo Kalle.

Esiselvitys loi pohjan projektille

Graniitti Services tavoitteena on kasvu ja katse on ollut myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Graniitissa on todella useita kansainvälisen it-liiketoiminnan osaajia jo entuudestaan, jota haluamme tehokkaasti hyödyntää.

– Aloitimme projektin, jossa analysoimme kasvumahdollisuuksia. Projekti starttasi toukokuussa 2022, jolloin teimme noin 30 haastattelua niin Suomesta kuin muista maista tuleville asiakkaille, rekrytoijille, konsulteille sekä työnhakijoille, avaa Natalia projektin starttia.

Projektin alussa tiedettiin, että kansainvälistä kysyntää ja mahdollisuuksia on, ja markkinoiden päähaasteeksi ilmeni se, miten ja mistä löytää osaava IT-henkilöstö tilanteen ollessa osissa maissa ylikuumentunut.

Maailmanlaajuisia trendejä analysoimalla koottiin yhteen merkittävimmät havainnot. Pohjoismaissa ja Euroopassa nousivat esiin seuraavat trendit:

  • työntekijöiden vahva tahtotila toimia freelancerina ja toimia oman yrityksen kautta on kasvanut
  • työntekijöitä kiinnostaa yhdistetty hybridimalli, joka yhdistää etätyöskentelyn ja lähityön  
  • etenkin nuorempien työntekijöiden keskuudessa halukkuus digitaaliseen vuorovaikutukseen sekä halu työskennellä lyhyemmissä tehtävissä ja vaihtelevissa projekteissa on kasvanut
  • eettiset arvot ovat entistä tärkeämpiä
  • tiimejä ulkoistetaan yhä enemmän Itä-Eurooppaan ja Baltiaan, joissa freelancerit ovat positiivisessa maineessa
  • ihmisten halukkuus jättää nykyinen työpaikka on kuitenkin varsin vähäinen
  • pääsääntöisesti suuret IT-yritykset tarjoavat tiimitoimituksia, joiden palvelutasoa on mahdollisuus parantaa
  • bulk-lähestymistavan sijaan arvostetaan Boutique-lähestymistapaa eli haetaan tiiviimpää suhdetta, jotta asiakkaan tarpeet ymmärretään entistä paremmin
  • paikallisen kielen tuntemus on tärkeämpää liiketoiminnan puolella, ei niinkään IT-puolella
  • pienemmät ja keskisuuret IT-yritykset ovat halukkaita yhteistyöhön
  • merkitseviä muutoksia geopoliittisessa ympäristössä, kuten uusia maita, jotka hakevat EU-jäsenyyttä

Moldovan mahdollisuudet yllättivät ja siivittivät tietä eteenpäin

Esiselvityksen myötä saimme tietää uudesta nousevasta IT-markkinasta, Moldovasta. Löysimme useita paikallisia yhteyksiä, jotka auttoivat meitä löytämään potentiaalisia yhteistyökumppaneita Chisinausta, jonne lähdimme tapaamaan uusia mahdollisia kumppaneitamme syyskuussa 2022.

– Matkaan lähdimme positiivisin mielin ja palasimme positiivisten tulosten kanssa, kuvailee Natalia.

Moldovasta tarttui matkaa runsaasti havaintoja paikallisesta markkinasta.

  • Moldovassa on 4 miljoonaa asukasta, joten se on yhteensä suunnilleen samankokoinen kuin Viro ja Liettua yhteensä
  • maa tarjoaa kasvavat IT-markkinat mm. EU:n ja Yhdysvaltojen asiakkaille
  • Moldova pystyy hyödyntämään tehokkaasti myös Romanian osaajamarkkinoita
  • maa hakee EU-jäsenyyttä
  • suurin osa uudesta sukupolvesta puhuu englantia
  • maassa on kolme yliopistoa, jolla on IT-painotus
  • Moldovalaisilla vaikuttaa olevan positiivinen kuva Pohjoismaista ja Suomesta
  • IT-ammattilaiset haluavat yhä useammin pysyä kotimaassaan ja työskennellä etänä, mutta osat pitävät myös muuttamista muualle kiinnostavana

Tulevaisuus tarjoaa konsultin sijaan kokonaisen tiimin

Tavoitteenamme on saada asiakasprojekteja, joissa voimme tarjota yhden konsultin sijaan kokonaisen tiimin. Graniitti Servicesin projektipäälliköt, scrum-masterit ja muut konsultit toimivat rooleissa, jotka toimivat vuorovaikutuksessa asiakkaan ja asiantuntijoiden välillä.

– Olemme tunnistaneet mahdollisuuden paikkariippumattoman IT-osaamisen tarjontaan paikallisen projektijohtamiskokemuksen tukemana. Olemme aiemmin kehittäneet myös sisäisen työkalun, Stonehardin, jota käytetään ja kehitetään edelleen liiketoiminnan digitaalisen kasvun tukemiseksi ja kansainvälisten asiantuntijoiden osaamisen hallintaan, kuvailee Kalle.

– Seuraavana askel on viedä laajentumishanke konkreettiseksi. Odotamme innolla, että Graniitti pystyy tarjoamaan uusia ja merkittäviä mahdollisuuksia nykyisiin palveluihin lähitulevaisuudessa, tiivistävät Natalia ja Kalle tämän hetken tunnelmiaan.

Kalle Venäläinen

Natalia Åkerlund

Tutustu huipputiimiimme