Sarjan viidennessä osassa pääsemme tutustumaan syvemmin Satuun, kokonaisarkkitehtuurin asiantuntijaan. Lue alta, kuinka Satu kertoo roolistaan, työtehtävistään ja miten hän auttaa asiakkaita saavuttamaan liiketoiminnalliset tavoitteensa.
- Kokonaisarkkitehtuurin asiantuntijana vastaan asiakkaan liiketoiminnan avainhenkilöiden ohjaamisesta ja tukemisesta heidän suunnitellessaan organisaation liiketoiminnan, sen keskeisen tietopääoman ja niitä tukevien tietojärjestelmien muodostamaa kokonaisuutta siten, että ne tukevat organisaation strategian toteuttamista.
- Tehtäväni on tuoda asiakkaiden käyttöön parhaat käytännöt, jotka tukevat heidän suunnittelutyötään ja tulosten dokumentointia. Huolehdin projektin suunnittelusta ja läpiviennistä ja fasilitoin tulostavoitteiset työpajat ja työpajatuloksia tarkentavan asiantuntijatyön sekä dokumentoin tulokset asiakkaan valitsemassa muodossa. Kuuntelen, tuen ja ohjaan työssä.
- Pelkkä sana kokonaisarkkitehtuuri herättää liiketoiminnan edustajissa vilunväreitä! Se kuulostaa IT:ltä. Minun tulee rohkaista asiakkaita tulemaan mukaan kokonaisarkkitehtuurin suunnittelutyöhön eli madaltaa mahdollista kynnystä. Kokonaisarkkitehtuuri ei ole tekniikkaa, se on koko organisaation osien ja niiden välisten riippuvuuksien tunnistamista. Kokonaisarkkitehtuurin suunnitteluun on malleja ja menetelmiä, osallistuja tuo mukanaan sisällön eli organisaation ja ammattinsa ymmärtämisen ja osaamisen. Konsultti auttaa siinä, miten tiedosta muodostuu tarkoituksenmukainen kokonaisuus.
- Vuorovaikutus on kokonaisarkkitehtuurin keskeinen onnistumistekijä. Tuloksia ei pystytä tuottamaan laboratoriossa, vaan tärkein työkalu, liiketoiminnan ymmärtäminen tapahtuu vain vuorovaikutuksessa asiakkaan edustajien kanssa. Työmallini perustana ovatkin siksi vuorovaikutteiset työmuodot. Työpajoissa hyödynnämme ryhmätyömenetelmiä, joiden tavoitteena on saada tehokkaasti ja monipuolisesti tietoa sekä tuottaa tiedon perusteella yhteinen näkemys ryhmätyön aiheesta. Asiantuntijapalavereissa tarkennetaan yhdessä aikaansaatuja tuloksia. Kaikki projektin tulokset ovat koko ajan kaikkien tarvittavien henkilöiden nähtävillä kommentoitavissa ja kehitettävissä.
- Huolehdin siitä, että kokonaisarkkitehtuurin tavoitetilan suunnittelussa tulokset johdetaan liiketoiminnan tavoitteista. Noihin tavoitteisiin on hyvä peilata tuloksia aina kun niitä syntyy ja varmistaa näin tulosten tarkoituksenmukaisuus.
Tärkein työkalu on kokonaisarkkitehtuurin suunnittelemiseen ja hallintaan luotu TOGAF -arkkitehtuurikehys, josta on olemassa Suomen julkishallinnon käyttöön sovellettu versio Julkishallinnon suositus 197 (JHS 179). Tämä suomenkielinen versio soveltuu hyvin myös yritysmaailmaan.
Vuorovaikutukseen käytän kuhunkin tilanteeseen soveltuvia välineitä. Joskus se tarkoittaa voimapaperia ja post-it –lappuja, mutta korona-ajan jälkeen pääosin digitaalisia välineitä niin videokokouksiin kuin ryhmätöiden tekemiseen ja tulosten kommentointiin ja kehittämiseen sähköisessä ryhmätyötilassa.
Dokumentaatio laaditaan aina asiakkaan tarpeiden mukaisilla välineillä. Nykyisin se tarkoittaa usein jotain kokonaisarkkitehtuurin mallinnusvälinettä kuten QPR, Sparx Systemsin Enterprise architect, Arter Oy:n ARC tai IMS.
- Kokonaisarkkitehtuurimalliin kuuluu muutoksen hallinta ja toimeenpanon tukeminen. Käytännössä teemme usein puuteanalyysin nykyisen ja tavoitetilan toiminnan välillä ja pohdimme kehittämistarpeet sekä toimenpiteet ja muodostamme tiekartan nykytilasta tavoitetilaan. Tiekartta jaetaan sitten konkreettisiin kehityshankkeisiin ja projekteihin, joissa tavoiteltu muutos saadaan aikaan.
- Ihmisten kohtaaminen, kuuleminen ja haastaminenkin. Uusien asioiden sisäistäminen ja loogisen tason haasteiden ratkaiseminen. Se, kun alussa varautunut asiakas sanoo, että tämä kokonaisarkkitehtuurihan onkin hyödyllistä ja mielenkiintoista.
Meiltä löydät alan vavimmat asiantuntijat viemään projektisi menestyksekkäästi maaliin. Tutustu asiantuntijoihimme tarkemmin.
© 2024 Graniitti Services. All Rights Reserved.
Ota yhteyttä niin keskustellaan miten voimme auttaa menestymään liiketoiminnan muutoksissa sekä It projekteissa varmistaen menestyksekkään läpiviennin.