Osa 7

Graniitti Insights: Mikko Ajoviita, projektipäällikkö

5 kesäkuu, 2024

Mikko Ajoviita - Liiketoimintalähtöinen hanke- ja projektipäällikkö

Jaa tämä julkaisu

Tervetuloa Graniitti Insights sarjan seitsemänteen osaan!

Graniitti Insights- sarjassa pääsemme tutustumaan syvemmin joka kuukausi eri rooleihin ja Graniitin kokeneisiin asiantuntijoihin.

Tässä osassa pääsemme tutustumaan syvemmin Mikkoon, Graniitin kokeneeseen projektipäälikköön. Lue alta, miten Mikko varmistaa projektien haasteiden selättämisen ja niiden onnistuneen läpiviennin.

1. Kuinka kauan olet ollut Graniitilla?

- Minulla tulee ensi syksynä 5 vuotta täyteen Graniitilla.

2. Mikä on ollut Graniitilla parasta?

- Parasta Graniitilla on mukava työyhteisö ja sen toiminnan jatkuva kehittäminen. Lisäksi yritys pystyy tarjoamaan monipuolisia työtehtäviä erilaisissa ympäristöissä.

3. Mitä teet mieluiten vapaa-ajallasi?

- Vapaa-aikani pyörii pitkälti koripallon ympärillä. Kuntoilen ikämiessarjassa ja toimin valmentajana nuorten joukkueessa. Työasiat nollaantuvat nopeasti, kun astelee hallin ovista sisään ja pääsee hikoilemaan.

4. Kuvaile rooliasi?

- Konsultin roolissa olen päässyt tekemään moninaisia tehtäviä eri asiakkailla aina projektitoimiston vedosta QA Leadin hommiin. Viime aikoina olen myös suunnitellut ja vetänyt koulutuspaketteja sekä fasilitoinut työpajoja.

5. Mitkä ovat tärkeimmät vastuualueet roolissasi?

- Yleisesti ottaen tärkeintä on ymmärtää asiakkaan tarpeet, jotta voimme vastata heidän odotuksiinsa. Itse näen roolini eräänlaisena mahdollistajana, jotta asiakkaalla on edellytykset onnistua. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi kehittämismallien ja toimintatapojen viilausta, jotta projektiryhmä voi tehdä omaa työtään tehokkaasti.

6. Mitkä ovat roolisi yleisimmät haasteet ja miten niistä selvitään?

- Projekteihin liittyy aina epävarmuustekijöitä ja riskejä. Yllätyksiltä ei voida aina välttyä ja näitä haasteita tulee ratkoa yhdessä muiden kanssa. Tilanteista selvitään parhaiten hyvän koordinoinnin sekä ihmisten ongelmaratkaisu- ja keskustelutaitojen avulla.

7. Miten varmistat projektien onnistumisen?

- Projekteja ei voi johtaa, jos ei emme pysty mittaamaan etenemistä. Yhteiset mittarit ja seurantamenetelmät takaavat läpinäkyvyyden kaikille osapuolelle. Tiedonjaon pitää olla avointa ja yhteistyö eri sidosryhmien välillä korostuu yhteisen päämäärän saavuttamisessa.

8. Kuinka pidät itsesi ajan tasalla projektinhallinnan uusista käytännöistä ja työkaluista?

- Tänä päivänä sosiaalisen median kautta on mahdollista seurata, mitä ympärillä tapahtuu. Itse seuraan muutamia kanavia ja joidenkin ihmisten blogeja. Myös joitain alan lehtiä tulee luettua säännöllisesti. Viimeksi olen tutustunut Microsoftin Gopilottin ja aloittanut perehtymisen kokonaisarkkitehtuurin viitekehykseen.

9. Kuinka priorisoit tehtäviä ja resursseja monimutkaisissa projekteissa?

- Priorisointi on tärkeää joka tasolla tekemisessä, jotta edistämme oikeita asioita ja keskitymme oleelliseen. Itse pidän omaa tehtävälistaa yllä ja priorisoin sitä päivittäin. Myös tiimien ja projektin tekemiset tulee olla priorisoituna ja niille pitää löytää oikea tärkeysjärjestys tarpeen vaatiessa, vaikka johdon toimesta.

10. Miten varmistat avoimen ja tehokkaan kommunikaation tiimin, sidosryhmien ja muiden projektin osapuolten kanssa?

- Järjestelmällisenä ihmisenä teen yleensä viestintä-/kommunikointisuunnitelman yhdessä tiimiläisen kanssa. Siinä sovimme päälinjat toiminnalle, kuten miten kommunikoimme sisäisesti ja ulkoisesti eri sidosryhmille. Tärkeää on myös katsoa oleellisimmat palaveri- ja raportointirutiinit kuntoon.

11. Mikä on roolissasi kaikista mieluisinta?

- Minulle mieluisinta on päästä tutustumaan uusiin työyhteisöihin, liiketoiminta-alueisiin ja ennen kaikkea ihmisiin. Ympärillä olevat ihmiset muodostavat merkittävän osan työn mielekkyydestä ja hyvinvoinnista. Toisten kanssa yhteydenpito jatkuu usein myös projektien jälkeen tavalla tai toisella.

Lue viimeisimmät Graniitti insights blogit:

Kivenkovat asiantuntijat

Meiltä löydät alan vavimmat asiantuntijat viemään projektisi menestyksekkäästi maaliin. Tutustu asiantuntijoihimme tarkemmin.

FI

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä niin keskustellaan miten voimme auttaa menestymään liiketoiminnan muutoksissa sekä It projekteissa varmistaen menestyksekkään läpiviennin.