- 12.6.2024
Vaatimusmäärittely tehdään hankintaa varten.
Toteutusvaiheessa tuotetaan rakentamista varten määrittely- ja suunnittelun kuvauksia, jotka perustuvat vaatimusmäärittelyyn ja täsmentävät sitä. Hankinnan taustalla on jokin toiminnan tarve, jonka ratkaisemiseen tarvitaan tietojärjestelmäuudistusta.
Mitä toiminta tarkalleen tarvitsee? Minkä osan hankittava tietojärjestelmä siitä toteuttaa?
niin, että kaikki oleelliset käyttötilanteet (käyttötapaukset) tulevat ilmi
siten, että kaikki potentiaaliset toimittajat ymmärtävät “pihvin” oikein
niin, että kuvaus kattaa toimintaprosessin tarvittavat toiminnot.
Näin toimittajat osaavat tarjota omien lähtökohtiensa perusteella parasta ratkaisua ja tarjousten vertailu on helppoa ja tasapuolista.
Parhaassa tapauksessa toimitus suunnitellaan niin, että pilotointi ja käyttö voidaan tehdä vaiheittain. Tällöin kokemuksia ja hyötyjä saadaan heti alusta alkaen. Tämä edellyttää, että toiminnan kannalta tärkeimmät kokonaisuudet on tunnistettu vaatimusmäärittelyn yhteydessä.
Ei kuvauksia tarvita, vaan asiat ratkaistaan ketterän toteutusvaiheen aikana!”
Toimintaympäristö saattaa asettaa vaatimuksia, mitkä olisi hyvä tuoda esille jo tarjouspyyntövaiheessa. Tiedossa voi olla esimerkiksi, että on tiettyinä aikoina vuodessa suorituskyky on koetuksella, tai voi olla tiettyjä toimialaan liittyviä regulaatioita ja muita säännöksiä, jotka on otettava huomioon
Oleelliset käyttötilanteet tulee esittää systemaattisesti esim. käyttötapauksina, ei järjestelmän piirteinä. Aiempia kuvauksia ja toivelistoja voidaan käyttää työn tukena ja ne toimivat apumateriaaleina.
Vain osa vaatimuksista voi olla pakollisia ja jokaisesta vaatimuksesta tulisi tietää, mistä ne ovat peräisin. Vaatimusten kattavuus ja mahdolliset ristiriitaisuudet on tarkistettava. Toteutuksesta on syytä kuvata MVP (Minimum Viable Product) eli pienin toimiva tuote, jota voidaan käyttää toimintaprosessien tukena. Vaikka tietojärjestelmä toteutettaisiin ketterillä menetelmillä, vaatimukset pitää kuitenkin kuvata.
Hankinnan kohde tulee kuvata, jotta tilaajan eri käyttäjäryhmät ovat yksimielisiä hankinnasta ja toimittajat osaavat tarjota hyviä ratkaisuja. Jos asioita jätetään auki ketterään toteutusprojektiin, niin silloin tilaajan on varattava aikaa kysymysten ratkaisuun toteutusprojektin aikana. Avoimiin asioihin pitää ottaa silloin kantaa ja tilaajan edustajan on osattava kertoa kaikkien käyttäjäryhmien tarpeet. Tilanne voi eskaloitua ja valmistuminen viivästyä, koska tyypillisesti tilaajan edustaja osallistuu toteutusprojektiin vain muiden töidensä ohessa. Etukäteen systemaattisesti kuvatuilla vaatimuksilla helpotetaan toteutusprojektia, jossa voidaan keskittyä tarkemman toteutuksen määrittelyyn ja suunnitteluun.
Keskeistä on käyttäjälähtöisyys. Liiketoiminnan edustajat kuvaavat tarpeet ja kokenut vaatimusmäärittelijä koostaa riittävän kuvauksen, jolla päästään hankinnan valmisteluun. IT-asiantuntija ei osaa kuvata toiminnan tarpeita ja toiminnan edustajat eivät ole rutinoituneita vaatimusmäärittelyssä. Siksi vaatimusmäärittely kannattaa tehdä vuorovaikutteisesti yhdessä eri sidosryhmien ja erillisen vaatimusmäärittelijän kanssa.
Meiltä löydät alan vahvimmat asiantuntijat viemään projektisi menestyksekkäästi maaliin.
© 2024 Graniitti Services. All Rights Reserved.
Ota yhteyttä niin keskustellaan miten voimme auttaa menestymään liiketoiminnan muutoksissa sekä It projekteissa varmistaen menestyksekkään läpiviennin.