Osa 3

Graniitti Insights: Kirsi Kekki, vaatimusmäärittelijä

6 helmikuu, 2024

Kirsi Kekki | Kokenut projektiammattilainen

Jaa tämä julkaisu

Tervetuloa Graniitti Insights sarjan kolmanteen osaan!

Sarjan kolmannessa osassa pääsemme tutustumaan syvemmin Kirsiin, Graniitin kokeneeseen vaatimusmäärittelijään. Lue alta, miten Kirsi kuvailee roolinsa tärkeimpiä vastuualueita sekä millainen rooli vaatimusmäärittelijällä on projektin onnistuneen lopputuloksen kannalta.

1. Kuinka kauan olet ollut Graniitilla?

- Reilun vuoden

2. Mikä on ollut Graniitilla parasta?

- Kiva ilmapiiri ja mukavat ihmiset. Asiat hoituvat nopeasti ja ketterästi.

3. Mitä teet mieluiten vapaa-ajallasi?

- Pidän kaikenlaisesta liikunnasta ja lisäksi tykkään lukea kirjoja

4. Kuvaile rooliasi vaatimusmäärittelijänä?

- Vaatimusmäärittelijän roolia järjestelmäkehitysprojekteissa kuvataan usein toimimisena linkkinä liiketoiminnan ja toteutuksen välillä, ja sitähän se työ hyvin pitkälti on. Vaatimusmäärittelijän rooliin kuuluu liiketoiminnan tahtotilan selvittäminen, tarpeiden ja vaatimusten kerääminen, analysointi ja dokumentointi. Työ pitää sisällään asioiden selvittämistä ja keskusteluja eri sidosryhmien kanssa. Edellä mainittu dokumentointi on olennainen osa vaatimusmäärittelijän työtä ja se on tärkeätä niin toteuttajien ja testaajien työn sujuvuuden kannalta, kuin myös jatkossa ylläpidon kannalta.

5. Mitkä ovat tärkeimmät vastuualueet roolissasi?

- Näkisin, että tärkeimmät vastuut liittyvät vaatimusten tunnistamiseen ja keräämiseen sekä niiden dokumentointiin. Tärkeää on myös toimia tarvittaessa tukena toteutukselle ja testaukselle sekä selvittää vastauksia sieltä tulleisiin tarkentaviin kysymyksiin.

6. Mitkä ovat roolisi yleisimmät haasteet ja miten niistä selvitään?

- Ensimmäisenä tulee mieleen muuttuvat ja toisinaan jopa keskenään ristiriidassa olevat vaatimukset. Näiden hallinnassa auttaa, mikäli ymmärtää kattavasti kokonaisuuden, eli tuntee ja tietää niin liiketoiminnan prosessit ja käytännöt kuin myös kehitettävän järjestelmän ominaisuudet ja mahdolliset tekniset rajoitteet.

7. Miten keräät ja analysoit asiakkaan vaatimuksia varmistaaksesi projektin onnistuneen lopputuloksen?

- Mielestäni on tärkeää tuntea prosessit ja sitä kautta ymmärtää kokonaisuutta. Tämä auttaa myös keskusteluissa liiketoiminnan kanssa, kun lähdetään tarkentamaan tahtotilaa ja vaatimuksia. Keskusteluiden lisäksi vaatimusten keräämistä voi tehdä esimerkiksi haastatteluiden tai erilaisten työpajojen avulla. Vaatimusten analysoinnissa ja työstämisessä toteutettaviksi ominaisuuksiksi tulee huomioida monenlaisia asioita, kuten esimerkiksi GDPR asiat sekä varmistaa miellyttävä käyttäjäkokemus, jotka sitten omalta osaltaan auttavat onnistuneen lopputuloksen saavuttamisessa.

8. Miten varmistat, että vaatimukset pysyvät linjassa projektin tavoitteiden kanssa koko kehityksen ajan?

- Vaatimusmäärittelijän tulisi olla jatkuvasti tietoinen tapahtuvista muutoksista ja tunnistaa muutosten mahdolliset vaikutukset ja riippuvuudet vaatimuksiin. Tässä erityisesti korostuu yhteistyö muiden projektilaisten kanssa.

9. Mikä on roolissasi kaikista mieluisinta?

-Roolissa mieluisinta on sen monipuolisuus. Erityisesti se, että saa työskennellä niin käyttäjien kuin toteuttajienkin kanssa. Pidän siitä, kun saa yhdessä muiden projektilaisten kanssa suunnitella ja ideoida ratkaisuja. Projektista riippuen määrittelijän työssä pystyy myös jonkin verran itse vaikuttamaan siihen millaiseksi oma työnkuva muodostuu, esimerkiksi sen mukaan kuinka teknisesti suuntautunut on tai kuinka hyvin tuntee liiketoiminta-alueen.

Lue viimeisimmät Graniitti insights blogit:

Kivenkovat asiantuntijat

Meiltä löydät alan vavimmat asiantuntijat viemään projektisi menestyksekkäästi maaliin. Tutustu asiantuntijoihimme tarkemmin.

fi

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä niin keskustellaan miten voimme auttaa menestymään liiketoiminnan muutoksissa sekä It projekteissa varmistaen menestyksekkään läpiviennin.